image1 image2 image3

Buduj svoju budúcnosť

Začiatkom roka 2015 sme sa pustili do realizácie projektu s názvom buduj svoju budúcnosť (v orig. „Build your future“). V projekte vystupujeme ako partnerská organizácia, spolu s inými organizáciami, z rôznych európskych krajín. Žiadateľom projektu je nemecká organizácia YEPP IRC, so sídlom v Berlíne, naši dlhoroční kolegovia a kolegyne. Projekt je podporený zo zdrojov EÚ, v rámci programu Erazmus plus. Koordinátorkou projektu v našej organizácii bola kolegyňa Katarína Šiňanská.

Projekt „Buduj svoju budúcnosť“ je inšpirujúcim, podnetným, celoeurópskym kurzom zameraným na rozvíjanie podnikateľských zručností mladých ľudí. Umožní im získať praktické kompetencie, ktoré pomôžu posilniť ich podnikateľské zručnosti a možnosť zamestnať sa. Mladí ľudia sa naučia rozvinúť vlastný podnikateľský nápad a to, ako ho premeniť na úspešný projekt alebo sociálne podnikanie.

V prvej fáze sme realizovali dva dotazníkové prieskumy

V prvej  skupine mladých ľudí, ktorého cieľom bolo zistiť, či mladí ľudia majú záujem o podnikanie, či majú podnikateľské myšlienky, či sa v školách učia predmety súvisiace s podnikaním a aké bariéry vidia v súvislosti s podnikaním.

V druhej skupine autorít, ktoré majú dosah na kreovanie mládežníckej politiky, ktorého cieľom bolo zistiť, ako vnímajú autority možnosti podnikania mladých ľudí, v akých oblastiach, prípadne v čom vedia pomôcť mladým ľuďom vo sfére rozvíjania vlastného podnikania a samozamestnávania.

Výsledky oboch prieskumov sme spracovali a kolega Robby Géza ich prezentoval na medzinárodnom stretnutí v nemeckom Gorlitzi. Výstupy dotazníkových prieskumov zo všetkých zapojených krajín potom slúžili ako podklad k vytvoreniu samotného vzdelávacieho programu, ktorý obsahoval 5 modulov.

V septembri 2016 sa náš kolega Slavomír Gál zúčastnil tréningu trénerov v chorvátskom Záhrebe, kde sa vyškolil ako tréner programu. Následne sme realizovali výber mladých ľudí, ktorí prejavili záujem stať sa participantmi programu. Momentálne je v programe zapojených takmer 20 mladých ľudí s nadšením pre tému podnikania. V októbri 2016 sme realizovali prvý workshop, v obci Drienovec, počas ktorého participanti absolvovali prvý modul pod vedením trénera. Participanti postupne absolvujú všetkých päť modulov.  Tí najšikovnejší dostali šancu prezentovať našu krajinu na medzinárodných stretnutiach v Talianskom Turíne a Nemeckom Berlíne.

Týmto by som chcela poďakovať všetkým účastníkom a popriať im veľa úspechov v ich podnikaní.

2024  Združenie pre lepší život   globbers joomla templates